• A-prov Elitklass retriever

  24 september 2015 Anneberg

  Text & Bild – Låtta Bergstrand

  För sjunde gången avhölls ett A-prov i Elitklass för retrievers på Annebergs gårds marker. För skyttarna från Game Club West är detta evenemang en av årets höjdpunkter. Ändamålet med A-jaktprov är att under jakt bedöma deltagande hundars jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet. Visserligen styrs jakten upp lite extra vid dessa tillfällen, såtillvida att man ser till att provhundarna får tillräckligt med apporter i ”lagom” takt för att domarna ska kunna bedöma dem, men A-prov en förutsättning för att få fram nya goda apportörer till fågeljakterna – och utan goda apportörer står man sig slätt som skytt. En ”win-win-situation”!

  För att få starta i elitklass skall hunden först ha blivit godkänd i kvalificeringklass (KKL).I  Elitklass klass ska domarna utse de bästa hundarna med verklig viltfinnarförmåga, bra temperament, bra markeringsförmåga, bra näsa, initiativ, samt mjuk mun och god samarbetsvilja. Hunden ska visa stadga vid förflyttningar och på pass, och den ska villigt låta sig dirigeras till vilt som den inte kunnat markera vid nedslaget. Väntan kan bli väldigt lång vid förarens sida, och hunden måste vara fokuserad och koncentrerad hela tiden.

  Det är delar av den verkliga gräddan bland retrievers som går på A-prov, i akt och mening att samla cert för att kunna få Svensk Jaktprovschampionat på A-prov = SE J(A)CH.

  Skyttar, provdeltagare, jakt- och provledare, markörer samt apportörer/picking-up-hundar (särskild apportör ska alltid finnas tillgänglig för eventuella eftersök som inte kan genomföras med hundar som deltar i provet) samlades till en gemensam frukost, där domarna Anders Carlsson och Sören Svärdh berättade hur provet går till,  något om bedömningsgrunder, vad som kan dra upp eller ned betyget. Man letar hela tiden efter den effektivaste apportören – den ska markera nedslagen distinkt och kunna följa upp inlevereringen, den ska vara hörsam och lydig på hundförarens tecken och signaler vid dirigering till en specifik apport. Även eftersöksarbetet är av yppersta vikt och uthållighetskrävande, men för själva provets del är det huvudsakligen momenten markering och dirigering som kan fälla utslaget.

  Prisvärda hundar erhåller kvalitetspris, 1:a, 2:a eller 3:a.

  • De fyra bästa placerade hundarna rangordnas.

  • Hund, som erhåller 1:a i EKL kan tilldelas Certifikat och övriga placerade hundar CK, under förutsättning att de utfört ett utmärkt arbete av högsta kvalitet.

  VÄSTGÖTAKLIMAX I HALLAND

  Det var ett jämnt och starkt startfält. Alla dagens hundar jobbade bra, riktigt bra – och ändå var det detaljer och tillfälligheter som drog ner poängen så pass att det idag inte blev ett enda förstapris. På första såten var det en svårfunnen and som ställde till det, en ganska lång dirigering över ett fält och därefter upp på en snårig kulle. Här förlorade man lätt hunden ur sikte och hade inte möjlighet att hjälpa den till rätt ställe. Den ena hunden efter den andra skickades ut, jobbade på duktigt och länge, men fick kallas in tomma. Slutligen lyckades Birgitta Bernadottes gula labrador Nova med bedriften att hämta denna apport och de fyra föregående hundarna kallas då ”eye-wiped” ( = de missade helt enkelt en apport som kunde hämtats). Det innebär koppel på och slut för idag, tack för idag för dem. De fick i och för sig fortsätta arbeta med sökarbetet efteråt, och scannade av området så att inga fallna vilt låg kvar. Det skötte de bra, men själva tävlingen var över.

  På nästa såt fanns 6 ekipage kvar av de ursprungliga 11. De arbetade vidare, och hämtade in ett antal apporter. En efter en slogs de ut. Tillsist när tre ekipage återstod drog domarna till med ett eldprov – en gås. Och den tog ingen hund in – så det blev lite upp som en sol – och därefter lite pannkaka. Det brukar inte vara några problem att apportera gås, men här var tydligen alla hundarna så inställda på att ”idag är det and vi jagar”, så då föll gåsen utanför ramen. Lite märkligt, och väldigt synd!

  Visst kändes det snullet. Trots att hundarna gjort strålande arbeten tidigare under dagen blev det inget förstapris. Domaren Anders Carlsson sa att ”Det var som när vi hade en skönhetstävling hemma i byn – ingen vann”. Ett andrapris tog Hedgehog’s Cashmir med Per-Anders Norling, medan Sea-Croft May It Be med Birgitta Bernadotte och Vasegaard Pip’s Penzny med Martin Jakobsen belönades med varsitt tredjepris.

  Bra jobbat allihop – men så kan det gå.

  Kommissarie Låtta Bergstrand

  anneberg_anders_and_w anneberg_andkäpp_trygg_w anneberg_bedömning_w anneberg_eftersök_lisbeth anneberg_em_grupp2_w anneberg_flagga_gcw_w anneberg_GCW_bil_w anneberg_grupp_udda_AC_fågel_w anneberg_grupp_udda_AC1_w anneberg_gås1_w anneberg_ola_sören_P-A anneberg_tre_w anneberg_tätt_w anneberg_viltparad_dom-arr

Comments are closed.