• A-prov KKL (KvalificeringsKLass) retriever 22 oktober

  A-prov KKL (KvalificeringsKLass) retriever 22 oktober

  Text & bild Låtta Bergstrand

  Tidigare i höst har SSRK (Svenska Spaniel & Retrieverklubben) Västra haft två KKL-prov, ett i Halmstad och ett i Ed. 22 oktober var det dags igen och denna gång gick provet på Anneberg.

  Att ha blivit godkänd i Kvalificeringsklass är ett krav för att få starta Elitklass.

  Förmiddagens fyra hundar fick en bra första såt med gott om fåglar, alla fyra blev godkända.

  Vädret varierade i all sin höstlighet. De sydvästliga vindarna blåste så småningom bort de ihållande skurarna och i jaktens slutskede manifesterade sej en magnifik regnbåge på himlen och riktigt ”ramade in” jaktmarkerna.

  Eftermiddagsgruppen hade inte en lika ”flygande start” och det förekom rejäla störningar i form av grävmaskiner som skopade sand och grus på 15 meters håll, men hundarna bestod även detta eldprov, och satt stadigt vid sidan, koncentrerade och fokuserade, tills det var dags för dem att arbeta och hämta fallna änder.  Hundarna arbetar på linje, idag 4 och 4; de sänds en och en i tur och ordning att utföra sina uppgifter – markering eller dirigering. I händelse av skadeskjuten fågel apporteras den naturligtvis först, innan de uppenbart fallna fåglarna hämtas in.

  Senare under eftermiddagen var det en hund som ”knallade” (= hunden sticker iväg för att hämta apport utan att ha fått klartecken från föraren), så av dessa fyra ekipage blev tre godkända. (Vill du veta mer kan du läsa lite ur regelboken nedan.)

  A-prov är en förutsättning för att få fram nya goda apportörer till fågeljakterna – och utan goda apportörer med viltfinnande näsor, god markeringsförmåga och samarbetsvilja står man sej slätt som skytt. En ”win-win-situation”, så TACK till jaktledaren Jonathan Fexgård, domaren Sören Swärdh – och inte minst dagens skyttar från Gameclub West för 86 fina änder!

  INFO:

  Kortfattat ur regelboken:

  Ändamålet med jaktproven är att under jakt bedöma hundarnas jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet. För att få starta i kvalificeringsklass (KKL) på A-prov skall hunden ha erhållit ett 1:a pris i Nybörjarklass på B-prov, där enbart vilt (kallvilt) varit apporteringsobjekt.

  Hundens arbete och uppträdande ska vara sådant att jakten inte störs. I inledningen av jakten får hunden hållas kopplad för att undvika risken att jakten blir störd

  Prissättning: I denna klass bedöms hunden vara Godkänd eller Ej Godkänd. För att bli Godkänd krävs att hunden genomför provet på ett övertygande sätt.

  Apporterat vilt ska, korrekt och oskadat av hunden, avlämnas till föraren. Avgörande för bedömningen ska vara det helhetsintryck domaren har av hundens arbete, allmänna effektivitet samt vilken kapacitet den har som apportör i varierande situationer.

  Den idealiska retrievern är uppmärksam, lugn och tyst på pass utan att föraren behöver ingripa. Hunden ska noga markera fallet vilt, och sedan ha ett gott minne av nedslagsplatsen.

  När hunden skickas att apportera ska den visa söklust, initiativ, bra näsa och viltfinnarförmåga. Den får inte vägra någon sorts terräng och den ska villigt gå i vatten. Den ska visa samarbetsvilja och arbeta i god kontakt med sin förare, utan att för den skull vara alltför beroende av denne.

  anneberg_KKL_em anneberg_KKL anneberg_regnbåge

Comments are closed.